We hebben weer ons best gedaan om in 2020 allerlei activiteiten aan te bieden op cultureel en creatief vlak. Helaas moest in maart ‘de winkel dicht’ als gevolg van de corona pandemie. Desondanks zijn we er toch nog in geslaagd een aardig rijtje activiteiten te ontwikkelen, maar alles natuurlijk corona proof.

1.         Eenmalige activiteiten

Creatief Centrum Woerden

We hebben dit jaar veel energie gestopt in het onderzoek naar de oprichting van een Creatief Centrum Woerden. Een initiatiefgroep heeft het onderzoek uitgevoerd dat onder andere bestond uit het verspreiden van een enquête en het voeren van vele gesprekken met vertegenwoordigers uit de Woerdense creatieve gemeenschap. Het onderzoek kwam eind 2020 gereed. Verspreiding en communicatie erover volgt zodra het mogelijk wordt om bijeenkomsten te houden.

In dat verband hebben we op 5 en 6 oktober een bijeenkomst gehouden voor ondernemers in creativiteit. Het interview dat In de buurt publiceerde met de voorzitter van de initiatiefgroep, Ton IJlstra, geeft een aardige inkijk in wat we met het CCW willen. Enquête en gesprekken gaven veel bruikbare informatie. U kunt hier de interessante resultaten van de enquête lezen.

Ton IJlstra, Foto Kirsten Bliekendaal

De onaffe – expositie

Na een oproepje in onze nieuwsbrief van mei ontvingen wij inzendingen van onaffe werken. Het is werk waar de kunstenaar nog mee bezig is. Het was nog niet af en niemand wist hoe het er precies uit zou gaan zien. Vergelijk het met de coronatijd. Niemand weet waar het naar toe gaat. Inmiddels zijn de schilderijen en af en staan de “onaffe” en “affe” versies naast elkaar in dit stukje op de website.

Expositie Blauwe Meije

Zeven kunstenaars exposeerden in het kader van een door KUNSTaandenRIJN georganiseerde expositie in juli en augustus in Buitenplaats De Blauwe Meije. De exposanten hebben elkaar leren kennen in onze KUNSTkajuit. Deze eerste keer was zeker voor herhaling vatbaar. Het thema van de expositie was “Rond”

KUNSTPark 2020

KUNSTaandenRIJN stond op zondagmiddag 6 september op het Kunstpark. We hadden veel aanloop en konden met velen van u even bijpraten.

Pop-up museum

In het oude Minkema organiseerden we dit jaar een Pop-up museum, met het thema “het geheim van de oude school”. Deze activiteit kon georganiseerd worden dankzij een financiële bijdrage van het Cultuurplatform, het lichtpuntje. In het museum was plaats voor kunstenaars tussen 6 en 99 jaar om te exposeren. Het was een groot succes, terwijl de corona maatregelen gehandhaafd konden worden. Er deden 55 kunstenaars mee en er kwamen 150 bezoekers. Voor wie niet kon komen maakte KUNSTaandenRIJN een film met alle kunstwerken.

2.         Vaste activiteiten

Naast deze eenmalige activiteiten waren er in 2020 natuurlijk ook onze vaste activiteiten.

Exposities

Dit jaar organiseerden wij twee exposities bij Kooijman Interieurs:

Werk van Peter van Haastrecht

RijnKUNSTprijs

In 2020 was het thema van de RijnKUNSTprijs camouflage. Een kleine 30 kunstenaars meldde zich aan. Dat waren weer meer deelnemers dan vorig jaar. Alle werken waren te bewonderen van 3 tot en met 28 maart in de Bibliotheek Het Groene Hart Woerden. Daar kon iedereen ook stemmen. De winnaars RijnKUNSTprijs 2020 zijn Inge Sips (cat 2D), Mieke Freyee (cat 3E) en Marian de Jong (publieksprijs). Een eervolle vermelding van de jury ging naar Jolanda Scherpenzeel. Zij waren heel blij met de trofeeën die gemaakt waren door Cees Hoogeveen van AFA B.V. Maatwerk in Metaal, ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van dit bedrijf. Helaas kon er door corona geen groepsfoto van alle deelnemers gemaakt worden. Hier leest u het verslag.

Van links naar rechts: Dikla Zohar (genomineerd cat 3D) Mieke Freyee (winnaar cat 3D) en Cees Hoogeveen met op de achtergrond het winnende schilderij van Inge Sips

KUNSTkafé

Helaas konden we maar één (goedbezocht) kunstcafé organiseren dit jaar. De presentatie werd verzorgd door Diny van der Aalsvoort en zij sprak over het werk van Mark Rothko.

Cursussen

De cursus Tekenen voor gevorderden werd ook dit voorjaar weer gegeven door Hans Verbeek. In de cursus leerden de cursisten tekenen naar werkelijkheid: Kijken – zien – tekenen. De cursisten gingen onder andere met inkt aan de gang. Het slot van de cursus werd geheel digitaal gegeven. Omdat de cursisten elkaar al goed kenden lukte dat wel. De geplande tweede cursus in het najaar kon helaas niet doorgaan vanwege de corona maatregelen.

Cursisten van zien-kijken-tekenen, virtueel bij elkaar onder bezieling van de docent. Tekening: Elly Waterman

Dit jaar voor het eerst een cursus tekenen voor beginners onder leiding van Eveline van Ginneken. Deze cursus voldeed aan een behoefte en zat snel vol maar moest helaas online worden afgemaakt vanwege de corona beperkingen.

De KUNSTkajuit

De KUNSTkajuit is gevestigd in het oude Minkema en is het atelier van KUNSTaandenRIJN. De kajuit wordt nu bezet door een zestal schilders, twee fotografen en een schrijver.

Dit jaar waren er dus voor het eerst fotografen in de KUNSTkajuit: Paul Kastelein en Ed van der Weijden. ook aangesloten bij KUNSTaandenRIJN. Naast natuur- en architectuurfoto’s maken zij ook veel portretfoto’s. Om deze portretfoto’s te maken hebben zij een gedeelte van de KUNSTKajuit ter beschikking om te gebruiken als fotostudio.

Foto Paul Kastelein

Open KUNSTKajuit

Bedoeld voor beginnende of gevorderde creatievelingen die iedere woensdagavond vrij kunnen komen werken in ‘De KUNSTKajuit’  Een voorzichtig begin nog, maar deze activiteit blijft ook in 2021.

Open Monumentendag

Ook deed de KUNSTkajuit dit jaar mee met de open monumentendag Ons atelier is namelijk gevestigd in een gemeentelijk monument, de oude Minkema HBS. Astrid Baars organiseerde dat weekend ook een kinderactiviteit, met het thema “Verzin je eigen grachtenpand.”

Kinderen met hun grachtenpand

Etsgroep

De etsgroep die in 2019 was gestart, werd in 2020 voortgezet. Tot en met maart konden we bij elkaar komen in de portocabine, ter beschikking gesteld door Maarten van Bemmel.

De Nieuwsbrief

De Nieuwsbrief vindt ook nog steeds gretig aftrek. Het aantal abonnees op onze gratis nieuwsbrief neemt nog steeds toe. Ook vinden steeds meer organisatoren van culturele en creatieve activiteiten de weg naar de Nieuwsbrief om hun activiteiten aan te kondigen. George de Wrede stuurde een aantal malen kopij in over diverse onderwerpen, op het snijvlak van kunst en geschiedenis, zoals het stuk In het voetspoor van Cornelis Springer.

Vischbrug, Cornelis Springer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.