‘Wat maakt ‘het paard’ in mij los? Wanneer denk ik ‘wow’?’, zegt Inge Sips. Dat is als ze vanuit een auto- of treinraam paarden ziet galopperen, in een film aanstormende paarden in een Middeleeuwse veldslag voorbij ziet gaan en werken bekijkt van kunstenaars die door de eeuwen heen het paard op hun eigen wijze verbeelden.

Voor deze tweevoudige winnares van de RijnKUNSTprijs van KUNSTaandenRIJN is ook spannende muziek een inspiratiebron. “Het Erlkönig lied van Schubert, 15e eeuwse estampies (middeleeuws populaire dansmuziek) en hedendaagse Dance. Mijn verbeelding slaat op hol, er springt een vonk over. Hier moet ik iets mee in mijn werk. Dit wil ik overbrengen op doek, papier, uitwerken in 3-D. Het paard, springend, schreeuwend, bijtend, dreigend, maar ook met ingehouden kracht, samengebalde spieren, machtig. Zo moet het overkomen in mijn werk.”

Inge volgde de Academie voor Beeldende Kunst (Monumentale Vormgeving), Maastricht en studeerde Culturele Wetenschappen.

Een groot deel van haar werk is tot eind februari 2021 te zien bij Kooijman & Gladzo interieur en parket aan de Touwslagersweg 14 Woerden.

Titel: Erlkönig

De ballade vertelt het trieste verhaal van een vader die ’s nachts te paard naar huis rijdt met in zijn armen zijn doodzieke. De jongen ziet in zijn koortsdromen de elfenkoning, een symbool van de dood, die hem probeert mee te lokken naar de ‘andere zijde’. Uiteindelijk sterft het kind.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.