Kunst in het gemeentehuis Woerden, juni 2023

De voorzitter van KUNSTaandenRIJN, Ton IJlstra, heeft op 6 juni 2023 tien kunstideeën aangeboden aan de wethouder van Cultuur van Woerden, Jelmer Vierstra. Het zijn 10 ideeën voor de korte termijn, waarmee de gemeente Woerden actief laat zien een groot hart te hebben voor de vele liefhebbers en beoefenaars van beeldende kunst in de gemeente.

Lees hier de teleurstellende reactie van de gemeente…..

De gemeente Woerden heeft in 2001 het cultuurmanifest aangenomen, vol van goede voornemens en prachtige woorden. KUNSTaandenRIJN deed eerder al een oproep om het niet bij woorden alleen te laten. Nu komen wij met deze concrete ideeën, die niet veel geld hoeven te kosten.

 1. Vul de leegte. De leegte wordt keihard gevoeld door beeldende kunstenaars en andere cultuurmakers in Woerden. Zet op de website het onderwerp “Cultuur” tussen “Burgerparticipatie” en “Duurzaamheid” (zoals ook bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht doen). Vermeld op de pagina “Subsidie” het Cultuurplatform! Doorloop de hele website op dit onderwerp
  .Website gemeente Woerden, juni 2023
 2. Kunst in het gemeentehuis: toon een wisselende selectie van hedendaagse kunst uit Woerden (in plaats van een selectie van saai werk van dooie schilders, zie foto bovenaan). Stel daar een commissie voor aan.
 3. De website van de gemeente Woerden laat elke dag een kunstwerk van een Woerdense kunstenaar zien. Verzoek de Woerdenaren elk jaar om 365 mooie foto’s, uit de publieke ruimte of uit eigen atelier. Idem op facebook, twitter en alle andere sociale media van de gemeente. Het Woerdense kunstwerk van de dag komt zo in beeld!
 4. Bij elke persconferentie of interview komt een beeld of een schilderij van een Woerdense kunstenaar in beeld. Dit wordt uiteraard afgewisseld, elke kunstenaar zal graag een werk in tijdelijk bruikleen geven. Idem bij de uitreiking van onderscheidingen, speldjes etc.
 5. In de gemeentegids komt tussen de kopjes “Kamperen” en “Modelbouw” een kopje “Kunst” met alle verenigingen, stichtingen, galeries, musea, cursussen etc.
 6. Elke ambtenaar krijgt op zijn of haar kantoor een bruikleen van een werk van een Woerdense kunstenaar, en dat mogen ze zelf uitkiezen. Idem voor alle gemeentelijke instanties, brandweer, stadserf, etc. Betere stimulans zou zijn om het aan te kopen uiteraard!
 7. De gemeente laat elk jaar een nieuw beeld neerzetten in de openbare ruimte, uiteraard van een Woerdense kunstenaar. Vervang achterhaalde kunstwerken, omarm de vernieuwing! De weggehaalde beelden worden geveild voor een goed doel (of om de kosten van het nieuwe beeld te dekken). Denk daar ook bij: kunst mag schuren!
 8. Bij de tweejaarlijkse Cultuurprijs wordt altijd ook een beeldende kunstenaar genomineerd, of een instantie die zich bezighoudt met beeldende kunst. De stichting die dat organiseert krijgt dat voortaan als opdracht mee.
 9. De burgemeester of wethouder gaat met een bloemetje langs bij Woerdense kunstenaars die een jubileum vieren en een foto met hun werk komt in de krant. Houd actief een agenda daarvoor bij!
 10. Een tijdelijke ambassadeur binnen de gemeente die meedenkt waar beeldende kunst nog meer tot uiting kan komen. Er is vast wel een vrijwilliger te vinden. Bijvoorbeeld voor het ontwerp van de jaarlijkse uitnodiging voor de nieuwjaarsreceptie.

Deze 10 ideeën zijn 8 juni 2023 door de voorzitter van KUNSTaandenRIJN, Ton IJlstra aangeboden aan de wethouder van cultuur, Jelmer Vierstra. Frans Lander en Ton IJlstra hadden een verkennend gesprek bij de wethouder over de mogelijkheid voor de vestiging van een Creatief Centrum Panorama Woerden in onze creatieve stad.

Wethouder Vierstra was geïnteresseerd in een Creatief Centrum. Hij stelde vooral dat cultuur geen sluitpost mocht zijn bij stadsontwikkeling maar meteen bij de aanvang zou moeten worden meegenomen. Dat had de ervaring met het destijds niet gerealiseerde Cultuurcafé op het Defensie-eiland hem geleerd. Hij zou daarover contact opnemen met de wethouder stadsontwikkeling Arjan Noorthoek.

KUNSTaandenRIJN helpt graag mee met de gemeente bij het realiseren van de 10 ideeën. De winnende schilderijen van de RijnKUNSTprijs passen bijvoorbeeld heel goed in het gemeentehuis. Wij kunnen helpen met de kunstjubilea van Woerdense kunstenaars via onze nieuwsbrief. Of we kunnen de website doorvlooien naar omissies op cultureel en creatief gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.