Elly Waterman, bestuurslid van KUNSTaandenRIJN, ondertrekent het cultureel manifest.

Het CCW en het bestuur van KUNSTaandenRIJN ondertekenden op 18 september het Cultuurmanifest van de gemeente Woerden. Wij scharen ons achter de idealen die in het manifest zijn verwoord. Maar ook doen wij een oproep om het niet bij mooie woorden alleen te laten. Onze oproep werd ondersteund door 10 personen die nauw bij KUNSTaandenRIJN en het CCW zijn betrokken. Bredere steun konden wij in de korte tijd die wij hadden niet mobiliseren, maar we hebben inmiddels gehoord dat meer Woerdenaren het met onze oproep eens zijn.

Gemeenteraad

Het cultuurmanifest is op 22 april 2021 door de gemeenteraad van Woerden aangenomen. Alle vergaderstukken hierover zijn op de website van de gemeenteraad te lezen. Interessant zijn met name:

Oproep van KUNSTaandenRIJN bij onze handtekening op Cultuurmanifest

logo Creatief Centrum Woerden logo van KUNSTaandenRIJN

KUNSTaandenRIJN werd uitgenodigd om het Cultuurmanifest te ondertekenen op 15 september 2021. Dat doen wij graag. Het Cultuurmanifest bevat goede voornemens van de gemeente Woerden. Gezien de onverplichtende manier waarop de intenties zijn geformuleerd kan niemand hiertegen zijn. De gemeente beschouwt de C5 als de basisvoorziening en wil deze ondersteunen.

De ondertekenaars van het manifest verklaren dat zij zullen samenwerken aan een succesvolle culturele stad. KUNSTaandenRijn verbindt zich met onze handtekening daaraan, voor zover dit aansluit bij onze doelstellingen als stichting voor kunstenaars en creatievelingen.

Het manifest is aangenomen door de gemeenteraad van Woerden, op basis van een voorstel van cultuurwethouder George Becht. In dat voorstel zijn de plannen verder uitgewerkt. Daaruit blijkt dat de plannen vooral gericht zijn op de “C5” (Bibliotheek, Klooster, KUVO, Stadsmuseum en CultuurPlatform). Die plannen zijn niet meer dan business as usual. Niks op tegen, want de C5 spelen een belangrijke rol en doen goed werk.

Daarnaast verklaart de wethouder Becht te gaan zoeken naar mogelijkheden voor een eerste minimaal gebaar gericht op breedtecultuur. In de erkenning dat cultuur meer is dan de C5.

Er zijn in Woerden tientallen clubs, verenigingen en stichtingen die zich bezighouden met cultuur en vooral met creativiteit. Is voor hen slechts een minimaal gebaar te verwachten?

Daar zijn wij van KUNSTaandenRIJN teleurgesteld over. We willen graag samenwerken. Wij willen ook graag goede basisvoorzieningen voor creativiteit. Deze ontbreken ons inziens in Woerden. Daarom ondersteunen wij de initiatiefgroep Creatief Centrum Woerden.

De concrete oproep van KUNSTaandenRIJN

  • Wij roepen de politieke partijen, de gemeenteraad en B&W van Woerden op om meer te doen dan te zoeken naar een minimaal gebaar.
  • Ook roepen wij de C5 op om ruimte te bieden aan nieuwe initiatieven gericht op creativiteit.
  • Wij pleiten voor een concreet jaarlijks uitvoeringsprogramma waarin duidelijk wordt welke activiteiten een zetje krijgen en hoeveel extra budget daarvoor beschikbaar komt.

KUNSTaandenRIJN werkt graag samen om vernieuwing te realiseren, bijvoorbeeld in de vorm van een Creatief Centrum Woerden.

Woerden, 18 september 2021.

Getekend door:

Ton IJlstra, voorzitter Creatief Centrum Woerden (i.o.)
Elly Waterman, bestuurslid Stichting KUNSTaandenRIJN
Tien andere betrokken personen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.