De jury voor de RijnKUNSTprijs 2023 heeft de winnaars van de prijs bekend gemaakt op 14 april 2023. De winnaars van de juryprijs zijn:

  • Nelleke Kuijpers, “Gestapeld blauw”(acryl op doek), in de categorie 2D
  • Inge Sips, “Vlooiencircus” (geschilderd op een uitgeblazen kippenei) in de categorie 3D

De publieksprijs werd gewonnen door:

  • Andre Zentveld, “Nachtkermis II”, acryl op MDF.
André Zentveld

De publieksprijs werd bepaald op grond van het aantal punten dat is toegekend door het publiek via de stemformulieren die in de bibliotheek aanwezig waren. In totaal waren er 137 geldige stemmen uitgebracht. Het werk van Hans Goslinga, een geschilderd vijf-luik met “kleine dingen” kreeg ook bijzonder veel waardering van het publiek.

Inge Sips en Anneke Winsemius worden toegesproken door Karel van den Bosch

Eerder al had de jury werken genomineerd voor dep. Naast de genoemde waren dit Fons van de Reep, “Verfbladders” (fotografie); Selma van Diepen, “Jonge zwaantjes” (olieverf op linnen) en Anneke Winsemius, “Ode aan m’n herbarium”.

Vlnr: Selma van Diepen, Theo Aarsen (hij nam de prijs in ontvangst voor
Nelleke Kuijpers) en Fons van de Reep

De wedstrijd werd uitgeschreven door Stichting KUNSTaandenRIJN. Het thema dit jaar was “De kleine dingen.” Er waren 16 inzendingen te zien in de Bibliotheek Het Groene Hart. Het overzicht van alle inzendingen is via deze link te downloaden.

De jury bestond dit jaar uit Karel van den Bosch (Cultuurlokaal), Stephanie Rompa (Stadsmuseum), Arthur Koopmans (winnaar van vorig jaar in de categorie 2D) en Gerrit Peele (beeldhouwer en docent).

De winnaars ontvangen een trofee, gemaakt en gesponsord door Gerrit Peele van Natuursteentijd en door Het Steenen Huys.

De foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Hetty Wilming.

Notities van de jury

Elke jury, zegt altijd, dat het héél moeilijk was om tot een keuze te komen voornamelijk door de hoge kwaliteit van het ingezonden werk. Dat de kwalitatieve verschillen onderling tussen de werken miniem waren, dat ze lang aan het wikken en wegen en zelfs ruziënd, bezig waren om tot een gezamenlijke nominatie te komen….

Publieksprijs
Andre Zentveld
: Vrolijk stemmend, sfeervol, breed aansprekend door de overzichtelijke indeling en het kleurgebruik.
Hans Goslinga: mooi uitgewerkt thema, technisch knap en goede “stofhantering”, “miniatuur-stilleven”

3D
Inge Sips: technisch Knap, origineel, fijntjes en breekbaar ogend. origineel en komisch werk. Erg leuk idee
Anneke Winsemius: sfeervol werk, met prachtig kleur en materiaal gebruik, aangenaam om naar te kijken. Interessante afwisseling van het reliëf van de planten en de uitsparing van silhouetten in de bladzijden van het boekwerk.

2D
Fons van de Reep: Hoge kwaliteit, fantasierijk “tot in de hoekjes”, tot de verbeelding sprekend, vergeet dat het foto is.
Nelleke Kuijpers: techniek, compositie, kleurgebruik (of beperking) zeer goed, groots in zijn kleinigheid. Minutieuze details, mede door de minimale achtergrond en de speelse stapeling een meer abstracte en surrealistische uitstraling. De diverse objecten weten te boeien en suggereren de rol van deze dingen in iemands leven. Mooi ook de verschillende tinten blauw in het werk van turkoois tot aquamarijn tot ultramarijn.
Selma van Diepen: mooi en zeer naturel geschilderd, helemaal niks mis met de details van eendjes en water. Het werk spreekt meteen aan door de schilderkwaliteit, het detail en het gebruik van textuur in de eendjes. Het water is ook overtuigend geschilderd. Eervolle vermelding: Heel Talentvol.

Krista Griffioen: (foto) zorgvuldig, sfeervol en fraai werk mét een supermodel. Thema in minuscule porselein/jong model
Debbie Kop: (foto) héél origineel, creatief gebruik van de schaduw, verrassend en mooi uitgewerkt, technisch ook fraai gedaan, Door de belichting en compositie krijgen de voorwerpen een meer monumentale en epische uitstraling.
Dirk van der Vecht: (schilderij acryl) schematisch en toch sfeervol door kleurgebruik knappe compositie.
Jeanette van Schaik: (schilderij acryl) betekenisvol, mooi en “swingend”
Lia Meiborg: Textiel: een héél natuurlijk werk en knap vormgegeven, blijk duidelijk uit dat ze veel kan met dit (moeilijke) materiaal
Elvira Balla: installatie, om in stijl te blijven. Heb het gezien,.. is oké.
Yvonne Koekoek: (keramiek acryl) Costa Rica: warm en folkloristisch werk.
Mieke Röling: (Kalksteen) lekker lezen; literair hakken, fijne techniek, subtiel, nostalgisch mooi .
Anneke Pilkes: (keramiek) Mooi met een warme uitstraling en voor veel mensen grote herkenbaarheid van kleine belangrijke dingen. Vrolijk en aansprekend door de verschillende voorwerpen en dieren in het tafereel. Dit nodigt uit om er iets langer naar te blijven kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.