Winny van Rij en Marijke Abbink

Een creatief project voor Woerden 650 jaar stad

Het is volgend jaar 2022. Woerden is dan 650 jaar stad. Een feestelijke gebeurtenis waar Woerden een heel jaar aandacht aan besteedt. Wij van KUNSTaandenRIJN doen hier graag aan mee. We hebben een project bedacht waar zowel (beginnende) schrijvers als (beginnende) tekenaars aan mee kunnen doen.

Iedere Woerdenaar kan zich nu inschrijven om mee te doen. Wij koppelen schrijvers en tekenaars aan elkaar. Schrijvers en tekenaars werken daarna samen aan een geïllustreerd verhaal met het thema Woerden wordt vervolgd. De tweede reeks is gepland vanaf 15 januari 2022. De eerste reeks begon op 11 oktober 2022.

Op de foto Marijke Abbink (links) en Winny van Rij (rechts), de enthousiaste docenten die het werk van de tekenaars en schrijvers gaan begeleiden.

Meedoen met een korte cursus

Veertig personen (20 tekenaars en 20 schrijvers) bieden wij de kans hun vaardigheid in schrijven of tekenen te ontwikkelen in een vierdelige cursus onder leiding van de professionele docenten Marijke Abbink (tekenen) en Winny van Rij (schrijven). Deze personen worden gekoppeld in duo’s om er samen iets prachtigs van te maken: een geïllustreerd verhaal.

Alle deelnemers krijgen een bijzondere kans om met een andere blik te schrijven en tekenen en om samen te werken met iemand met andere vaardigheden.

Meedoen zonder cursus

Je kan ook meedoen zonder cursus. Deelnemende schrijvers en tekenaars koppelen wij in duo’s, Zij kunnen zelf aan de slag. Je kan je nu inschrijven; de details hoor je later.

Thema: Woerden wordt vervolgd

Met dit thema richten wij ons op de toekomst van Woerden en bouwen voort op het rijke verleden van de stad. Het resultaat is voor elk koppel een toekomstfantasie: een tekening met een verhaal erbij of een verhaal met een tekening daarbij. Je kan het ook zien als een herinnering aan de toekomst.

Praktische zaken

De cursussen vinden plaats in twee series:

  • maandagmiddagen 11 oktober, 25 oktober, 8 november en 22 november 2021
  • zaterdagmiddagen 15 januari, 29 januari, 12 februari en 26 februari 2022
Logo en website Marijke Abbink

De kosten bedragen dankzij een bijdrage van de organisatie van Woerden650 slechts 30 euro voor de vier bijeenkomsten per persoon.

De cursusmiddagen vinden plaats in het Baken, Beneluxlaan 3, 3446 BK Woerden. Klik hier voor een routebeschrijving.

De eerste bijeenkomst van de cursus is een ludieke kennismaking waarbij we duo’s van schrijvers en tekenaars  vormen. Alle koppels gaan onder leiding van de docenten brainstormen en hun ideeën voor een verhaal en tekening bepalen. Tijdens de twee cursusbijeenkomsten die volgen, gaat Marijke aan de slag met de tekenaars en Winny met de schrijvers. Tussendoor is er onderling contact tussen de koppels en de docenten om tijdens het laatste cursusmoment alles samen te voegen. Dan is er ook aandacht voor presenteren.

Logo en website Winny van Rij

En dan…

Na het schrijven en tekenen van een toekomstfantasie is het project nog niet klaar. Wie wat tekent of schrijft wil dit ook wel onder de aandacht brengen en daarvoor hebben we een aantal ideeën. Voor wie dat leuk lijkt denken we aan:

  • Verhalencafés in 2022 waarin de schrijvers en tekenaars hun verhaal voordragen en hun tekening laten zien. Natuurlijk mogen andere Woerdenaren komen luisteren;
  • Een aantal films waarin een selectie van de schrijvers/tekenaars hun verhalen kunnen voorlezen en de illustraties tonen, geschikt om uit te zenden via de lokale televisie en op youtube, verspreid over het feestjaar 2022;
  • Publicatie van de verhalen en tekeningen op digitale media zoals Facebook en Twitter, in de nieuwsbrief van KUNSTaandenRIJN, de nieuwsbrieven en/of websites van de docenten.
  • Een expositie van de tekeningen met de verhalen erbij;
  • Voorleesmomenten bij de Social Sofa in het Westdampark.
  • Een bundeling van alle publicatie in een boek zouden wij prachtig vinden; daarvoor zoeken wij nog een of meer sponsors.

Meedoen?

Krijg je zin om mee te doen, mail dan naar kunstaandenrijn.woerden@gmail.com en geef aan of je meedoet als schrijver of als tekenaar. Je betaalt 30 euro als je mee wilt doen met de cursus, 5 euro als je meedoet zonder de cursus.

Eén gedachte over “ Schrijf je in voor Taal en teken…

  1. Ik heb nooit eerder samengewerkt met een andere kunstenaar (schrijver). Ik zie er naar uit om iets nieuws te leren en ben benieuwd wat dit zal opleveren aan nieuwe ervaringen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.