Maarten van Bemmel drukt een
van zijn etsen af.

Onder de vlag van KUNSTaandenRIJN is een klein groepje enthousiastelingen bezig zich te bekwamen in twee druktechnieken, namelijk etsen en droge naald.

Bij etsen wordt een tekening in een zinkplaatje aangebracht met behulp van een sterk zuur. Bij de droge naald techniek gebeurt dat door direct in het plaatje te tekenen met een kraspen.

Het afdrukken doen we met een etspers. Deze pers is gemaakt door Maarten van Bemmel en kan ook groot formaat afdrukken. Het plaatje met de tekening wordt ingesmeerd met een beetje etsinkt. Het teveel wordt weggehaald (dat wordt “afslaan” genoemd). Het plaatje wordt met de inkt naar boven op de tafel gelegd. Eroverheen leggen we natgemaakt papier. Daarover een dikke viltlaag. Vervolgens aan het wiel draaien om de tekening op het papier af te drukken.

De pers staat in een portcabine, waar gewerkt kan worden zonder zorg voor wat rommel. De etsers zorgen samen voor alle benodigde materialen, waarbij we de kosten delen. Maarten van Bemmel doet de houtkachel voor ons aan als het koud is. De etsgroep komt sinds eind 2019 elke donderdagochtend bij elkaar.

Heeft u zin om de techniek eens te proberen, komt u dan beslist eens langs. Neem dan van te voren even contact op, via de contactpagina. Wij helpen u met uw eerste pogingen om een ets te maken. Zorg voor kleding die vies kan worden, en als u wilt etsen met zuur voor een veiligheidsbril.

Altijd spannend hoe een afdruk uit de pers komt. Hier is een droge naald afbeelding gemaakt op een perspex plaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.