Tekst: Caya van Rossum & Annemiek Visser, 18 januari 2020

Geheel Woerden is besmet met de kunst van Annemiek Visser. Van de tandarts, makelaar tot haar eigen huis of dat van een vriendin, en ook de oude Minkemaschool vlakbij station Woerden. Hier zit namelijk het atelier ‘De KUNSTKajuit’, onderdeel van de stichting KUNSTaandenRIJN Woerden. Ze blikt vandaag (17 januari 2020) terug op hoe alles twee jaar geleden officieel werd, hoe ze daar is gekomen en het succes van de afgelopen jaren.

Annemiek bij een recent werk uit de serie “Emoties”

Het begon in Alphen aan den Rijn waar de club met dezelfde naam – KUNSTaandenRIJN – Annemiek als kunstenaresse contacteerde met de vraag of zij wilde exposeren via hun stichting. Annemiek deed dat en raakte geïnspireerd: ‘Ik dacht: goh wat een leuk initiatief, ik wil in Woerden ook wel zoiets dergelijks’.’

Ze viel voor hun formule; het koppelen van ondernemers aan kunstenaars en zo de lokale kunstenaars een kans geven om te exposeren. ‘Ik heb gevraagd of ik hun naam en logo mocht gebruiken en het zusje in Woerden zou kunnen worden. Dat mocht.”

Toen begon ze te kijken naar wat de mogelijkheden waren in Woerden en zocht mensen die mee wilden doen. Elly Waterman zat op dezelfde schilderclub en toonde interesse; ‘We droomden allebei van meer met beeldende kunst te doen dan alleen de club, dus daar had ik een medestander in gevonden. We spraken met elkaar af dat we binnen de stichting dingen doen die wij zelf leuk vinden, waar we energie van krijgen en waar we blij van worden. En dit is nog steeds onze formule. doen dit voor ons plezier en er is natuurlijk ook enthousiasme nodig om zoiets van de grond te krijgen.’

Annemiek en Elly bij de Oude Rijn in Woerden in 2017. De stichting was toen nog niet opgericht.

 

De motieven van de oprichters zijn divers. Het eerste doel is natuurlijk om kunstenaars in Woerden een platform en een gezicht te geven. Daarnaast moest er volgens Anniemiek ‘wat meer reuring komen in het Woerdense kunstwereldje’, en is de stichting ook een slimme levenszet. ‘We wilden een tijdsbesteding bedenken voor als we pensioen zijn. Je wil toch iets leuks doen en contact hebben met mensen en KUNSTaandenRIJN biedt ook de mogelijkheid om je eigen kunst onder de aandacht te brengen.’

De KUNSTKajuit is één van de activiteiten die de stichting heeft opgezet, naast o.a. het KUNSTKafé en de maandelijkse digitale nieuwsbrief. Alle activiteiten hebben een eigen doel gericht op individuele kunstenaars. Zo geeft de KUNSTKajuit de mogelijkheid tot een inloopatelier voor een laag bedrag, is het KUNSTKafé bedoeld om te netwerken binnen de lokale kunstwereld en richt de nieuwsbrief zich op beeldend kunstenaars en mensen met interesse in kunst. Momenteel zijn bijna 30 Woerdense kunstenaars bezig met het maken van een werkstuk voor de RijnKUNSTprijs, die in maart alweer voor de derde keer zal worden uitgereikt. Ook wordt er meegedaan aan externe activiteiten zoals de Atelierroute Groot Woerden. Zo vermaken Annemiek, Elly, de rest van het bestuur en beeldend kunstenaars uit Woerden zich zeker.

De stichting viert haar tweejarig nederig bestaan, maar het doel was ook nooit om ‘groot’ te worden. Naast het besturen van de stichting, werkt Annemiek namelijk ook nog als adviseur bij De Driemaster in Kaag en Braassem en maakt ze natuurlijk haar eigen kunstwerken. Op de foto is ze te zien met één van haar schilderijen uit de serie ‘Emoties’. ‘Groot hoeft niet, maar wat zou het toch leuk zijn als over een aantal jaar in ieder Woerdens huis een kunstwerk van een Woerdense kunstenaar hangt of staat.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.