KUNSTaandenRIJN Woerden organiseert voor de zesde keer de RijnKUNSTprijs. Ook in 2023 weer voor zowel 2D- en 3D-werkstukken. Beeldende (amateur)kunstenaars die wonen, werken of leren in de gemeente Woerden mogen meedoen.

Tijdschema

 • Aanmelden: uiterlijk 10 januari 2023
 • Kunstwerk gereed en insturen foto: uiterlijk 1 maart 2023. Vermeld bij je inzending de titel, de afmetingen, de gebruikte techniek en geef een korte toelichting op het werk.
 • Kunstwerk brengen naar bibliotheek: 6 maart 2023, 9:30 uur
 • Stem uitbrengen voor de publieksprijs: 7 maart t/m 11 april 2023
 • Expositie in Bibliotheek Het Groene Hart Woerden: 6 maart tot en met 15 april 2023
 • Prijsuitreiking: 14 april 2023, 17:30 uur
 • Kunstwerk ophalen in bibliotheek: 17 april 2023, 9:30 uur

Het thema van de wedstrijd is “de kleine dingen”

Het thema kan uiteraard letterlijk worden opgevat. Een compositie van kleine dierbare voorwerpen bijvoorbeeld, of een miniatuur. Inspiratie over de symbolische betekenis kan je putten uit het zoete liedje van Saskia en Serge uit de jaren 70.

Volgens de Woerdense kunstenaar Theo van den Meerendonk is het een mooi thema. “Je kan het klein houden en dicht bij je zelf (zoals in het liedje) of collectief (met zijn alle een steentje bijdragen). Het thema is zelfs te projecteren op grootse onderwerpen die zich geleidelijk – stapje voor stapje – ontvouwen.” Volgens Theo is het een bescheiden thema in een tijd die overweldigend kan zijn met de grootse gebeurtenissen die zich maar blijven opstapelen.

De thema’s van de eerdere edities waren:

 • 2018 – De vesting Woerden
 • 2019 – Speels in Woerden
 • 2020 – Camouflage
 • 2021 – De nieuwe tijd
 • 2022 – Stadsleven

Nominaties, juryprijs en publieksprijs

De inzendingen worden beoordeeld door een professionele jury, die bestaat uit Karel van den Bosch (Cultuurlokaal), Stephanie Rompa (Stadsmuseum), Arthur Koopmans (winnaar van vorig jaar in de categorie 2D) en Gerrit Peele (beeldhouwer en docent). De jury kan werken nomineren voor de prijs. De winnaars van de juryprijs zijn de werken in categorie 2D en 3D die de hoogste waardering van de jury hebben gekregen. Uit de overige inzendingen wordt de winnaar van de publieksprijs gekozen, op grond van het aantal punten dat is toegekend door het publiek via de stemformulieren die in de bibliotheek aanwezig zijn. Iedereen kan eenmaal stemmen, waarbij op het stemformulier drie werken worden gekozen die respectievelijk 3 punten, 2 punten en 1 punt krijgen. De punten worden door de organisatie bij elkaar opgeteld. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

De winnaars ontvangen een trofee, gemaakt en gesponsord door Gerrit Peele van Natuursteentijd en door Het Steenen Huys.

Gerrit Peele met de eerste trofee en de kast met sokkels

Expositie

De genomineerde werkstukken worden geëxposeerd in de Bibliotheek Het Groene Hart. Bezoekers kunnen daar hun stem uitbrengen voor de publieksprijs. De openingstijden van de bibliotheek staan hier.

De prijsuitreiking

De prijsuitreiking vindt plaats op 14 april 2023, om 17:30, in de bibliotheek van Woerden.

Meedoen?

Wilt u meedoen met deze wedstrijd? Schrijft u zich dan in door uiterlijk op 1 januari 2023 een e-mail te sturen aan KUNSTaandenRIJN.woerden@gmail.com. Eerder inschrijven mag ook. Vermeld uw naam, adres, telefoonnummer, mailadres en het type kunstwerk dat u van plan bent in te sturen, en daarbij vooral ook de afmetingen.

Aan de deelnemers vragen wij een inschrijfgeld van 10 euro. Maak dit bedrag tegelijk met uw inschrijving over op bankrekening NL63RBRB0706466292 t.n.v. Stichting KUNSTaandenRIJN Woerden. Vermeld daarbij “RijnKUNSTprijs 2023” en de naam van de deelnemer. Ter informatie: RBRB is de code van de Regiobank.

De ingezonden werken blijven uw eigendom. De werken zijn tijdens de expositie en de prijsuitreiking niet verzekerd. Als u dat wel wilt, dient u zelf voor een verzekering te zorgen.

De vorm waarin u meedoet, ets, schilderij, tekening, foto, beeldhouwwerk etc. is geheel vrij. De enige voorwaarde is dat u een creatieve interpretatie instuurt van het thema van de wedstrijd en dat u woont, werkt of les heeft in de gemeente Woerden.

Werken in de categorie 2D mogen niet groter zijn dan 120×120 cm en niet zwaarder dan het gewicht van een houten raam met canvas. Zorgt u voor een goede ophangconstructie? Werken in de categorie 3D voor plaatsing in een vitrine mogen maximale afmetingen van 40x40x40 cm hebben. Grotere werken in 3D moeten zelfstandig kunnen worden opgesteld op bijvoorbeeld een tafel en kunnen dan aangeraakt worden door het publiek, waaronder kinderen die de bibliotheek bezoeken. Neemt u bij twijfel contact met ons op. Houdt er in elk geval rekening mee dat de expositieruimte onderdeel is van de bibliotheek, en dat uw werk er niet kan geplaatst worden of uitgelicht kan worden zoals in een galerie of een museum. Het voordeel is wel dat uw werk in de bibliotheek laagdrempelig bekeken kan worden.

Als uw werk gereed is, stuur dan een foto van het kunstwerk per e-mail aan ons toe. Daarmee verleent u ons tegelijk toestemming om de foto in onze uitingen, zoals op deze website en bij onze persberichten te gebruiken.

Als er zoveel inzendingen zijn dat deze niet allemaal kunnen worden opgehangen in de bibliotheek, dan zullen wij in overleg met de jury een selectie maken. Indien uw werkstuk is geselecteerd voor de expositie, dan brengt u dit op bovengenoemde datum naar de locatie voor de expositie. Als het u niet lukt om zelf te komen, zoekt u dan alstublieft een andere oplossing. De organisatoren van de prijs kunnen u niet helpen bij het halen en brengen van uw kunstwerk. Indien nodig kunt u contactgegevens van een andere deelnemer krijgen om daar hulp te vragen.

Wij nodigen alle deelnemers per mail uit voor de prijsuitreiking. Wij maken de winnaars niet van te voren bekend, dus dat is een verassing. Als u onverhoopt niet kunt komen op de prijsuitreiking, laat u dat dan alstublieft even aan ons weten!

Sponsors, juryleden en bestuursleden van KUNSTaandenRIJN Woerden mogen buiten mededinging meedoen met de wedstrijd en werk exposeren mits er ruimte voor is in de Bibliotheek.

2 gedachten over “Aankondiging RijnKUNSTprijs 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.