De drie prijswinnaars, met daarachter twee leden van de jury


Op 8 april is de RijnKUNSTprijs 2022 uitgereikt in de Woerdense bibliotheek. De organisatie was in handen van KUNSTaandenRIJN.

Op de foto – gemaakt door Hetty Wilming – vooraan de drie winnaars: André Zentveld, Arthur Koopmans en Rosalie Seuntjens, elk met de trofee van Gerrit Peele. Achteraan Theo van den Meerendonk en Karel van den Bosch

Er waren ca. 70 mensen bij de prijsuitreiking, die werd gevolgd door een gezellige borrel, verzorgd door onze vrijwilligers. De aanwezigen waren vooral benieuwd naar de winnaar van de publieksprijs…. De nominaties van de jury waren al eerder bekend gemaakt. De winnaars kregen een trofee, gesponsord door de Woerdense beeldhouwer Gerrit Peele en natuursteenbedrijf Het Steenen Huys.

De vakjury van de RijnKUNSTprijs 2022, bestaande uit Theo van Meerendonk (kunstenaar en winnaar van de prijs van vorig jaar), Karel van den Bosch (CultuurLokaal) en Stephanie Rompa (Stadsmuseum) was blij met het grote aantal inzendingen. KUNSTaandenRIJN organiseerde de wedstrijd dit jaar voor de vijfde maal. Het aantal inzendingen was dit jaar met 25 werken groter dan ooit. Gea van der Paauw van de bibliotheek Woerden was ook blij met de expositie van de werken en vertelde: “Er zijn veel mensen speciaal voor deze expositie naar de bibliotheek gekomen, dat is voor ons heel belangrijk. Ook het personeel heeft genoten van de geëxposeerde werken.” Er zijn in totaal 195 geldige stemmen uitgebracht door het publiek.

Juryprijzen

De winnaars, gekozen door de vakjury zijn:
• Arthur Koopmans – 650 Jaar Stadsleven – een aquarel in de categorie 2D
• Atelier de Schuur – Een plek onder de zon – een keramisch kunstwerk in de categorie 3D

De jury is onder de indruk van het werk van Arthur Koopmans. Het aantrekkelijk geschilderde Woerdense tafereel nodigt uit om weer gezellig op een terras te zitten en op een lome zondagnamiddag een pilsje te drinken. Vooral het licht is heel sfeervol weergegeven.

Het grote kunstwerk van Atelier de Schuur wekt bewondering op. Het is heel knap om zo een groepswerk tot een geheel te maken. Alle elementen van onze stad in het groene hart hebben een plek gekregen. Het is vrolijk, gedetailleerd en heel aantrekkelijk om naar te kijken. Een van de drie vaste begeleiders van Atelier de Schuur, Rosalie Seuntjens, nam de prijs in ontvangst.

Publiekslievelingen Lies van de Werken en André Zentveld

Publieksprijs

De prijswinnaar van de publieksprijs is André Zentveld. Hij is de publiekslieveling bij jong en oud. Hij won namelijk in 2019 ook al de publieksprijs en de juryprijs. Volgens Karel van den Bosch zou zijn werk het heel goed doen als puzzel. Een dikke knipoog naar de organisatie van Woerden 650! Het is een zicht op de haven van Woerden, met alle huizen en activiteiten gedetailleerd weergegeven en een heel levendig waterleven waar van alles gebeurt.

Een extra vermelding verdient Lies van de Werken. Zij schilderde het Stil-leven op de gracht. Een mooi winters sfeerbeeld van een stad – Amsterdam – onder een stille witte deken. Het is volgens de jury heel mooi en fijn geschilderd. Lies vertelde aan KUNSTaandenRIJN dat zij pas 5 jaar aan het schilderen is.

Expositie

Alle inzendingen zijn nog te zien in de Woerdense bibliotheek tot en met zaterdag 16 april 2022. De inzendingen blijven online te zien via deze link.

Ook de organisator van de prijs, Elly Waterman, kreeg een bloemetje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.