logo Creatief Centrum Woerden

Wie zijn wij?

Wij zijn een initiatiefgroep die die een Creatief Centrum Woerden (CCW) wil oprichten. De groep bestaat uit Claire van Lammeren, Stephanie Ming – van Oosten, Saskie Wulterkens en Ton IJlstra.

De initiatiefgroep wordt ondersteund door de Stichting KUNSTaandenRIJN Woerden.

Wat is onze droom?

Het CCW is een werk- en ontmoetingsplek voor creatievelingen. Een broedplaats voor nieuwe kunstuitingen en samenwerkingsmogelijkheden tussen verschillende disciplines. Wij denken aan een laagdrempelige plek waar activiteiten plaatsvinden voor vele doelgroepen, waarbij we samenwerking met het Sociaal Domein waardevol vinden.

In het centrum werken kunstenaars (amateurs en professionals) zelfstandig in ateliers. Er is ruimte om te exposeren en werk te verkopen.

Kunstenaars kunnen cursussen en workshops aanbieden, Woerdenaren kunnen hieraan deelnemen en hun wensen uiten wat betreft het type lessen.

Het CCW streeft naar financiële onafhankelijkheid, zodat het zichzelf kan bedruipen. Projectsubsidies kunnen worden aangevraagd, maar exploitatiesubsidies willen we niet.

Wat doen wij nu?

In 2020 begon de initiatiefgroep met een onderzoek naar de behoefte aan een creatief centrum. Dit resulteerde in ons onderzoeksrapport van maart 2021. We hebben gesprekken gevoerd met relevante organisaties en personen in Woerden. Wij hebben ook soortgelijke initiatieven buiten Woerden bezocht om van hen te leren. Zomer 2020 hielden wij een enquête onder het Woerdense publiek. Ons onderzoeks is dus nu afgerond, en het is tijd voor een volgende stap. Daarom gaan we op 11 november het rapport presenteren en verbinden we dat met de vraag hoe we nu verder moeten gaan.  We willen hiervoor graag het gesprek aangaan met andere geïnteresseerde kunstenaars (amateur en (semi) beroeps) en met culturele ondernemers die later misschien gebruik willen maken van het Centrum.  Zie ook ons bericht Creatief Centrum Woerden aan de slag! van maart 2021.

Waar komt het CCW?

Het CCW heeft (nog) geen fysieke plek in Woerden. Het zoeken van een fysieke plek is een belangrijk onderdeel van onze activiteiten.  Ondertussen gaan we wel aan de slag! De initiatiefgroep staat open voor verschillende opties, digitaal, tijdelijke pop-up plekken, meerdere kleine locaties, een grote vaste plek. Of een combinatie van dit alles.

Wanneer

Het moment waarop het CCW officieel wordt en fysiek gestalte krijgt, hangt af van de combinatie van de onderzoeksresultaten (financiële) mogelijkheden en kansen die zich plots voordoen.

Waarom doen wij dit?

Regelmatig klinkt de wens in Woerden om een gezamenlijke plek te hebben waar allerlei creatievelingen zich kunnen uiten. Ook zijn er wensen voor lessen in nog niet aangeboden creatieve vormen. Er zijn al verschillende pogingen gedaan om een dergelijk centrum tot stand te brengen, maar helaas zonder succes. Daarnaast ontbreekt in Woerden een actueel en toegankelijk overzicht van het (bestaande) creatieve aanbod. Lastig voor nieuwe Woerdenaren, maar ook voor mensen die een nieuwe hobby zoeken. Lastig ook voor creatieve ondernemers die niet optimaal kunnen worden gevonden.

Het rapport van de initiatiefgroep is gereed en kan hier worden gedownload.

Contact

U kunt ons mailen op: kunst.woerden@gmail.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.