Tekenen is de basis.
Inkttekening Vincent van Gogh, de bloementuin (1888) 

Vanwege de maatregelen die we nemen om de Corona epidemie

te bestrijden gaat deze cursus helaas NIET door

KUNSTaandenRIJN organiseert vanaf 31 oktober 2020 een tekencursus met docent Hans Verbeek. De cursus bestaat uit zes lessen, elke week op zaterdagochtend. U leert tekenen naar de werkelijkheid.

In deze serie gaan we tekenen met pen, penseel en inkt. Bijvoorbeeld met ouderwetse Oost-Indische inkt en een kroontjespen. Het leuke van tekenen met een flexibele pen is dat je kan variëren met de dikte van de lijnen. Ook experimenteer je met texturen om je tekening een eigen karakter te geven, en om volumes te scheppen. Een inkttekening kan prima worden aangevuld met kleur, bijvoorbeeld met aquarelverf of pastelkrijt.

Waarom kijken – zien – tekenen ?

Leren tekenen begint met actief kijken en er de tijd voor nemen het als beeld te noteren. Tekenen laat je in het moment zijn en doet een beroep op je concentratie, of helpt je juist daarbij.

  • Je bent onbevooroordeeld aan het werk en accepteert wat je voor je ziet als onderwerp – zónder vooraf van jezelf te eisen dat je een “mooie” tekening móet maken.
  • Je werkt aan je coördinatie: met wat je ziet je hand aansturen om het weer te geven.
  • Je zoekt en vindt vormen, restvormen, richtingen en wanneer je je vaardigheid ontwikkelt zul je gaandeweg verhoudingen inschatten.
  • Je vindt spelenderwijs een eigenheid.
  • Je leert terwijl je tekent selecteren wat wel en wat niet belangrijk is in je tekening.

Uiteindelijk gaat je tekening een eigen leven leiden, zonder vast te blijven zitten aan het onderwerp of voorwerp of moment waarin je het maakte. Met dat waar je in deze korte cursus kennismaakt zie je dat je overal aan de slag kunt. Hierdoor maak je het jezelf ook makkelijker om verder te gaan.

Kleine groep

Het aantal deelnemers is beperkt tot maximaal 8 personen. Alle deelnemers krijgen op die manier voldoende persoonlijke aandacht en tips van de docent. En zo kunnen we ook voldoende afstand houden in de ruimte waar we werken. We gaan ons houden aan de richtlijnen van het RIVM om overdragen van het Coronavirus te voorkomen.

Wie is je docent?

Hans Verbeek door Hans Verbeek

Hans Verbeek uit Boskoop is tekenaar, schilder en illustrator.  Vanuit deze disciplines heeft hij inmiddels alle paden van kijken en vertalen in weergave bewandeld. Hij geeft workshops en cursussen tekenen en (portret)schilderen op verschillende locaties.

Zijn ervaring heeft hem geleerd dat tekenen en schilderen begint met kijken, kijken, kijken. Ervaring die is ontstaan door geen genoegen te nemen met “hoe moet het” maar willen onderzoeken wat kan er, hoe werkt iets, wat gebeurt er, hoe voelt het.  Schetsen geeft hem evenveel en soms nog wel meer plezier dan het verder uitwerken van een tekening of schilderij. In een schets is immers alles nog open en fris.

Door middel van deze cursus wil hij je mee laten delen in het plezier dat tekenen en creativiteit bieden. Hans wordt langzamerhand bekend in Woerden. Hij geeft deze cursus nu voor de zesde keer!

Praktische informatie

Tijd: zaterdagochtend 9.30 – 12:00

Data: 31 oktober, 7, 14, 21 en 18 november, 12 december 2020

Locatie: De KUNSTkajuit, het atelier van KUNSTaandenRIJN. Van der Valk Boumanlaan 7, 3446 GM Woerden. Klik hier voor een routebeschrijving.

Kosten: € 145,– voor 6 lessen. U ontvangt een betaalverzoek als er voldoende aanmeldingen zijn om de cursus te laten doorgaan. Koffie of thee zijn inbegrepen. De cursisten zetten zelf om de beurt koffie.

U neemt uw eigen materiaal mee. In het leslokaal is schetspapier op A1 formaat, dat u kunt aanschaffen tegen 20 cent per vel (graag contant afrekenen).

Aanmelden: voor 15 oktober 2020 via een e-mail naar kunstaandenrijn.woerden@gmail.com
Wacht niet te lang met aanmelden… want vol is vol. Natuurlijk kunt u ons ook mailen met uw vragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.