Van januari tot en met april 2020 gaf Hans Verbeek voor de 5e keer een serie lessen om beter te leren tekenen. Bij de laatste paar lessen gaf Hans opdrachten en tips via Whatsapp – vanwege de coronacrisis. Het leek ons leuk om wat reacties en resultaten te publiceren. Hopelijk kunnen we een volgend seizoen weer door met deze cursus voor een nieuwe groep.

Hans gaf verschillende opdrachten, onder ander om structuren van bomen te teken, een onderwerp “reflecties” en als uitsmijter van de cursus moesten alle deelnemers een selfie maken en een portret van elkaar tekenen.

Hetty WIlming:

Ik ben best trots op de algehele voortgang die ik heb gemaakt. Er zijn twee foto’s die dat voor mij persoonlijk verbeelden.
Foto 1: detail van de berk. Ik loop altijd aan tegen het probleem dat een boom zo veel is, eindeloos veel vormen en texturen.
Foto 2: de reflectie op de pannen. Toen we die opdracht kregen dacht ik dat me dat nooit zou lukken. Met de pannen is de reflectie er best aardig uitgekomen. En het is wel grappig om gewoon een paar pannen te tekenen die liggen te drogen op een handdoek. Feitelijk vat deze foto wel de opdrachten van dit cursusblok samen: vormen, texturen, reflectie, stilleven.
Hoe ik de cursus heb gevonden: heel inspirerend met uitdagende opdrachten en goede tips. Alleen zo kom je verder in de ontwikkeling van iets dat je graag doet. Ik heb dit blok nog beter leren kijken!
De toekomst? Die blijft lastig in te schatten. Samen aan tafel tekenen is echt wel leuker dan op afstand tekenen. Maar als we binnen afzienbare tijd nog steeds niet mogen samenkomen, dan kan wat mij betreft de cursus in een online vorm wel verder en zal ik me daar ook meteen voor inschrijven. Elke twee weken een thema / opdracht krijgen geeft je in ieder geval een uitgangspunt om potlood en papier op te pakken!

Wilma de Jonge:

Ik heb de cursus van Hans ervaren in twee verschillende fases.
Het eerste deel toen we nog met elkaar les kregen en het tweede deel online. De eerste lessen moest ik er erg inkomen. Dacht dat het te moeilijk voor mij was. Het tweede deel had ik wat meer rust en werd ik door de manier waarop Hans online de les ondersteunde meer gestimuleerd.
Ben uiteindelijk heel blij geweest met de lessen van Hans en heb mijn doel om beter te leren kijken weer voor een deel gehaald.
Veel geleerd. Mooie en creatieve oplossing om de selfies in te laten sturen om zo toch elkaars werk  en stijl te kunnen zien. Ook heel leerzaam.
Hierbij mijn tekening waar ik het meest trots op ben, het portret van een van mijn mede-cursisten. De foto is gemaakt voor het beeldje van de schaatsers. Een van de schaatsers had een mondkapje om, dat stond op de selfie en heb ik overgenomen.

Elly Waterman:

Ik heb al vaker cursussen met Hans Verbeek gevolgd, en ik steek er altijd heel veel van op. Het samenwerken en elkaars werk zien ontstaan vind ik heel inspirerend. De laatste lessen waren we niet bij elkaar. Maar met de communicatie via Whatsapp werkten we toch tegelijk op woensdagavond en voelde ik mij verbonden met de anderen.

We hebben in deze cursus onder meer gewerkt aan structuren. Ik heb een Indische vijzel getekend, die is van grove, poreuze steen gemaakt. Hans wilde dat we met inkt werkten, dat vind ik altijd riskant, maar gelukkig heb ik geen vlekken gemaakt.  Met zijn tips krijg ik een veel beter resultaat dan als ik het alleen zou doen.

De opdracht met de selfies van de medecursisten vond ik erg leuk. Mijn idee om alle cursisten in één tekening te zetten, samen met onze docent, was nogal ambitieus. Dus tijd om opmerkingen van Hans te verwerken was er niet. De verschrikte blikken en de verwarde haren kwamen vanzelf, het is denk ik mijn innerlijke blik op de mensheid in de coronatijd.  Ik ben nog niet zo tevreden over de rommelige spullen op de tafel, dat ga ik nog wel verbeteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.